5 dolog, ami miatt idén is megéri majd gyermekednek nyári munkát vállalni!

„Nemsokára vége a tanításnak! Mit kezd majd a gyerekem magával a nyáron?” – kérdeztük magunktól szülőként tavaly.

Aztán jött a koronavírus és emiatt az egész helyzetet teljesen másként éljük meg. Gyerekeink hónapig otthon voltak távoktatásban, nem találkoztak a barátaikkal, osztálytársaikkal. Kizárólag online vagy telefonon voltak kapcsolatban velük, ha ugyan. Így, amint a kijárási korlátozásnak vége lesz, úgy érzik majd, hogy menni akarnak. Programokra, amik pénzbe kerülnek. Mi szülők pedig segíteni szeretnénk nekik céljaik elérésében.

Összegyűjtöttük, miért éri meg idén nyáron is diákmunkát vállalnia a gyermekednek!

A pénzért!

A rengeteg, nyárra tervezett programjuk bizony pénzbe kerül. Legyen az mozi vagy éppen egy balatoni hétvége. Mind-mind olyan program, ahol költeni kell kisebb-nagyobb összeget. A pénzszerzésnek a legjobb módja – a szülőktől való folytonos kérésen túl  – a nyári munkavégzés, ahol az órabéres forma miatt annyit kereshet a gyermekünk, amennyit csak dolgozik.

A függetlenségért!

Saját keresete miatt függetlenedni tud szüleitől a diák, és belekóstolhat az igazi felnőttségbe. Az első, diákmunkával szerzett fizetéséből felülni a vonatra és elmenni a Balatonra olyan élmény lesz neki, amit nem felejt el egyhamar! Éppen úgy, ahogyan mi, szülők is örökké emlékszünk ezekre az élményekre, igaz?

A rugalmasságért és a változatosságért!

A nyári munkáknál a diák diktálja a feltételeket. Ő mondja meg, mennyit tud/szeretne egy héten dolgozni. Ő dönti el, fizikai munkát végezne vagy inkább gyakornokoskodna egy irodában. Azt is ő választja meg, nyári idénymunkát szeretne-e végezni, mint mondjuk az eperszedés, vagy inkább kasszázna egy áruházban. Barnulni szeretne munka közben vagy légkondiban kényelmesen ülni – csak rajta múlik! Ha nyárra hazaköltözött az egyetemről, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen az iskolaszövetkezetek országosan működnek, az otthonhoz közel is találhat magadnak megfelelő munkát.

A társaságért!

Lássuk be, a hosszú hónapok, amelyeket a szűk családunkkal összezárva töltünk el a lakásban, mindnyájunkat megváltoztatnak egy kicsit. Igaz ez a diákokra is. Egyre jobban szomjazza gyermekünk a folyóparti, kavics dobálós nagy beszélgetéseket, a közös mozizásokat, azt, hogy csak úgy beüljön valahová enni valamit. Együtt a barátaival! Csak úgy! Nem szorongva semmi miatt, nem féltve a nagyszülőket. A nyári munkával nem csak pénzt tud keresni ezekhez a programokhoz, de más diákokkal is köthet barátságot, új ismeretségeket.

A hosszútávú jövőért!

Ha munkát vállal egy diák a nyárra, az nemcsak egyszeri lehetőséget rejt a számára. Ha később szívesen dolgozna annál a cégnél felnőtt munkavállalóként, erre is lehetősége lehet. Sőt, egy iskolaszövetkezet tagjaként minden szünetben vállalhat könnyen és egyszerűen munkát, bárhol az ország egész területén. Akár folyamatosan váltogathatja is a területeket, ahol dolgozik, hogy eldönthesse, melyik tetszik neki a legjobban, esetleg melyikben tudná magát hosszabb távon is elképzelni.

A Work Force Hungary partnercége, a Job Force Iskolaszövetkezet diákmunkái itt elérhetők

Zágoni Bella írása