A Work Force Kft. 20 éves logója.

Generalista vagy specialista lennél inkább?

Fiatal férfi mosolyog, mögötte számítógép található, HTML kódokkal.

A munkaerőpiac kezd kétpólusúvá válni. Karriered során előbb-utóbb Neked is eljön az a pillanat, amikor dönteni kell: generalista vagy specialista váljon-e belőled. Egy munkaterületen belül vagy extra tehetséges, vagy képes vagy „több vasat is a tűzben tartani”? Melyik a jobb hosszabb távon?

A fent feltett kérdésekre általában az „attól függ, hogy…” szókapcsolattal kezdjük a választ. Ha karriered elején jársz, a választás még jóval könnyebb, viszont akkor sem kell kétségbe esned, ha már jóval tapasztaltabban sem tudod, pontosan mi is a jobb. Mutatjuk a különbségeket!

Definiáljuk a különbséget – Te generalista vagy specialista  vagy?

Mariam-Webster szótára alapján a generalista az, aki sok mindenhez ért valamennyire, jó az átlátó képessége, nem veszik el a részletekben, kedveli a „Big Picture-t”, míg a specialista az, aki speciálisabb (és magasabb szintű) tudással rendelkezik egy adott szakterületen belül. A generalisták a cégek Jolly Jokerei, akik képesek több munkafolyamatot is megérteni és elvégezni. Képesek döntéseket hozni területtől függetlenül, mert jó kérdéseket tesznek fel, jól elemeznek, és jó következtetéseket vonnak le. Már amikor nem kell elmélyült szaktudás a jó döntéshez…Gyakran belőlük lesznek a felső vezetők. A specialisták ezzel szemben lehet, hogy nem képesek minden részfeladatot ellátni, de a saját szakterületükön belül magasabb hatékonysággal és elmélyültebben dolgoznak, így kisebb-nagyobb szakmai csoportok vezetésére szaktudásuk miatt előbb-utóbb alkalmassá válnak. Nézzük, mik az előnyei és hátrányai a generalista vagy specialista létnek!

Generalisták – pro és kontra

A generalisták előnye, hogy több funkciósak, így könnyebben tudnak a feladatok és munkaterületek között váltani, komplexebb a tudásuk, több dologhoz értenek egyszerre. Ez a mai világban nagyon fontos, de pont ez a komplexitás akadályozza őket abban, hogy tudásuk jobban elmélyedhessen egy konkrét szakterületen belül. Gondoljunk csak a legalapvetőbb, jéghegyes példára: egy generalista csak a vízből kitüremkedő részt képes analizálni, és az alapján hozza meg döntését. A vízben lévő részt ők „nem látják”, mert ez mélyebb tudást igényelne, így azok az információk elvesznek. A másik hatalmas probléma, hogy a pozíciójuk mindig veszélyben van: könnyű őket egy másikkal helyettesíteni, míg egy új specialistát találni sokkal nehezebb. Közülük csak a legjobbak jutnak a csúcsra vagy a csúcs közelébe, mert nagy a verseny közöttük.

Mitől tarthatnak a specialisták?

A specialisták tudása egy szakterületen belül sokkal mélyebb, így gyakran egy darabig a fizetésük is magasabb! A cégek egyébként is jobban ragaszkodnak hozzájuk, és gyakran az egész vállalat vagy annak egy része a szaktudásukra hagyatkozik. Gyakran nem csak a fizetésük, de az elismertségük is magasabb. Ezt a megbecsülést kihasználva pedig olyan alapvető cégműködést érintő kérdésekbe is beleszólhatnak, amikbe más nem.

Persze a specialistáknak is megvan a saját Achilles-sarkuk. Mivel a cégek jobban ragaszkodnak a saját specialistájukhoz, így pályakezdőként nehezebb elhelyezkedni. Nem beszélve arról, ha váltani akarnának. Míg a generalisták könnyebben tudnak szakterületet vagy egyenesen szakmát cserélni, a specialistáknál gyakran megesik, hogy egy-egy munkaterület egyszer csak megszűnik. Gondoljunk csak a hivatásos fényképészekre. A digitális gépek és az okostelefonok után már szinte alig vannak olyanok, akik fényképésszel csináltatnak családi albumokat.

Egy brit kutatás szerint a specialistákat több fenyegetés éri. A megkérdezettek több mint felét ugyan specialistaként vették fel, ám a munkakörük egyszer csak komplexebbé vált, és már generalistaként gondolnak magukra. Ráadásul a cégvezetők is jobban szeretik, ha az alkalmazottjuk átlátja a cég működését, és nemcsak a saját szakterületét. Karriered szempontjából a legjobb, ha felkészülsz minden veszélyforrásra, követed a trendeket, és nem csak generalista vagy specialista vagy, hanem valahol a kettő között helyezkedsz el. Van egy adott terület, ahol szuper tehetséges vagy? Légy te a következő generalizált-specialista! És ha mégis komplexebb feladatokat látnál el, légy a specialistája a generalizálásnak!  A lényeg, hogy tudatosan tedd mindezt, mert, ha nem így cselekszel, előbb-utóbb frusztrált leszel. Azaz mindig gondold át a dilemmát, mi illeszkedik jobban a képességeidhez, erősségeidhez. Mit szeretsz jobban csinálni? Tudsz-e embereket vezetni, szívesen vezeted őket, vagy inkább magad oldod meg a feladatokat?

Sok sikert!