A Work Force Kft. 20 éves logója.

Mesterségem címere – a jó önéletrajz titka

Laptopon gépelő női kéz.

Milyen egy jó önéletrajz?

Azt gondolnánk, hogy önéletrajzot írni egyszerű, hiszen csak össze kell foglalnunk pár mondatban hova jártunk iskolába, és mivel foglalkoztunk az elmúlt években. Mégis, mikor leülünk megírni életünknek ezt az igen komoly lenyomatát, a legtöbben órákig meredünk az üres papírra. Sokan akkor kezdenek el gondolkozni az átíráson, mikor egyetlen helyről sem kapnak visszahívást. Hoztunk pár tippet, hogy mikre figyeljünk a jó önéletrajz elkészítésekor!

A Work Force Kft. HR specialistái naponta több száz önéletrajzzal találkoznak, és pontosan tudják „mitől döglik a légy”, hogyan lesz egy önéletrajzból telefonhívás. A jó önéletrajz jól strukturált, nem túl rövid, nincs bő lére eresztve, és azok a képességek domborodnak ki benne, amiket a meghirdetett pozíció is elvár.

Kerüljük az általánosságokat, hiszen azt szeretnénk bemutatni, hogy mitől vagyunk mi jobbak, mint az összes többi jelölt. Korábbi munkatapasztalatainknál használjunk bátran olyan igéket, amik cselekvést fejeznek ki: megszerveztem, elkészítettem, irányítottam, megoldottam stb.

Csak a valóságot írjuk le! Teljesen természetes, hogy az önéletrajzokban a pozitív tulajdonságainkat és elért eredményeinket igyekszünk előtérbe helyezni, de ha olyanokat is beleírunk, amihez igazából nem értünk, nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat.

Próbáljunk egyenes karrierívet felrajzolni. Az önéletrajzunknak összhangban kell lennie a meghirdetett pozícióval, azokat a munkákat soroljuk fel, amik releváns tapasztalatként jelennek meg a munkaadó előtt.

Kerüljük a komolytalan email címeket és a nyaralási fotókat. Nehéz hitelesnek maradni a gumimaci@…hu levelezési címmel vagy egy olyan fotóval, amiről gondosan levágtuk a barátainkat. Készíthetünk egy külön email címet pályázataink kezeléséhez, és a mai telefonokkal pedig már jó minőségű fotók is készíthetők, amiket szívesen csatolunk szakmai anyagunk mellé.