A Work Force Kft. 20 éves logója.

Hogyan kezeljük, ha a legjobb barátunk elmegy munkahelyünkről?

Elég sokan tartunk attól, hogy mi lenne, ha esetleg „kedvenc kollégánk” barátunk munkahelyet váltana, akár önszántából, akár elbocsájtás miatt. Az az ember, akivel többnyire összeegyezteted a napi feladataidat, ott egy ebéd is segíthet túllendülni a nap nehézségein, akivel megosztod a munkáddal kapcsolatos aggályaidat, és örültök egymás sikerének, elhagyja a céget. Viszont azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egy-egy ilyen barátság bizony a ranglétrán történő előre lépésedet is visszatarthatják vagy befolyásolhatják későbbi döntéseidet. Több mint valószínű, hogy számodra is nehézséget okozhat közölni, hogy elhagyod a céget legyen bármilyen okból is kifolyólag, de a barátodnak kollégádnak is épp ilyen nehéz lehet főleg, ha nem önszántából áll tovább.

5 LEHETŐSÉG ARRA AZ ESETRE, HA FELMONDANA VAGY ELBOCSÁJTANÁK „KEDVENC KOLLÉGÁDAT”

 

  1. KapcsolattartásHárom mosolygós munkatárs egyeztet a folyosón találkozva.

Egy munkahelyi barátság nem feltétlenül kell, hogy az iroda vagy a munkahely falain belül maradjon beszéljetek meg külön programokat érdeklődjetek egymás iránt vagy akár, hogy ki merre halad szakmailag. Ez egy nyilvánvalóan nehéz időszak, de attól még fenn lehet tartani a barátságot, hogy nem találkoztok minden nap.

 

  1. Természetes a letörtség

Nem szabad úgy hozzáállni volt kollégádhoz, hogy ez egy szörnyű és feldolgozhatatlan helyzet, teljesen természetes dolog a fluktuáció és ez a rendszer része. Éppen ezért amellett, hogy továbbra is tartjátok a kapcsolatot nem szabad hagynod, hogy ez befolyásolja a munkádat vagy azt, hogy hogyan érzed magad a munkahelyeden.

  1. Volt kollégánk, barátunk segítése

 Az, hogy mikor a kollégád távozik a cégtől először mindenképpen negatívumként fog érni téged és el is gondolkodtathat a munkádról az adott cégen belül. Viszont elsősorban ilyenkor a barátodnak nagyobb szüksége van a támaszra, mint emberi, mint szakmai szempontból így elsődlegesen a saját esetleges bizonytalanságod elé érdemes helyezni ezt, segíteni őt mindenben és a munkád területén pedig bármilyen nehéz megpróbálni teljesen kizárni ezeket az érzéseket és gondolatokat mert csak így fogod tudni megtartani a munkád minőségi színvonalát. Illetve, hogy segíteni tudd őt szakmai szempontból is, rávilágítani az erősségeire és segíteni neki a továbblépésben.

  1. Új lehetőségKét mosolygós kolléganő megvitatja a legújabb tervekről készült anyagot.
    Azzal, hogy a kollégád elment a cégtől még nem jelenti azt, hogy mással nem fogod tudni megbeszélni a nehézségeket vagy hogy tanács vagy szakmai segítség nélkül maradsz. Idővel érkezhetnek számodra szimpatikus új kollégák vagy jobban megismerhetsz más kollégáidat is, hiszen egymás segítsége a munkában mérhetetlenül megkönnyíti a munkavégzést és nem utolsó sorban élvezhetőbbé teszi a mindennapjaidat.
  1. Végül a kétség lehetősége

 Mindazonáltal fontos azt is végig gondolni, hogy egy ilyen „veszteség” után, ha csalódottabb és kedvtelenebb vagy munka szempontjából akkor valóban csak a barátod hiányát érzed-e? vagy lehet, hogy amúgysem ez a számodra a megfelő munka. Ez azonban még mindig nagyon jó alkalom lehet arra, hogy átgondold a helyzetedet, és azt, amin esetleg szeretnél változtatni, a „Merre tovább” kérdést például és hogy mire van szükséged ahhoz, hogy eljuthass oda.

Azt viszont semmiképp ne gondold, hogy csak mert egy jó barátodnak/kollégádnak távoznia kellett a cégtől egyenes út vezet a váltáshoz számodra is!