A Work Force Kft. 20 éves logója.

Tippek a sikeres előléptetés érdekében

Minden munkavállaló életében elérkezik az előléptetés pillanata, amikor a ranglétrán történő előrelépésről és az azzal járó béremeléséről kell tárgyalnia feletteseivel. Sokunknak ez nem könnyű könnyű, hiszen ki kell lépni a komfortzónánkból. Hogy készítsük elő ezt a folyamatot?

Íme 6 tipp, melyek megkönnyítik az előléptetés előkészítését!

  1. Érdemes már a munkába állás kezdetétől saját kézbe venni és rátermetten menedzselni karrierünket. A jó hír, hogy ha a kezdetektől fogva következetesen építjük saját image-ünket a vállalaton belül, akkor nem kell attól tartanunk, hogy számunkra kellemetlen eredménnyel zárul az előttünk álló tanácskozás. Már a legelején érdemes tisztázni, hogy milyen lehetőségeket lát a főnökünk, azaz legyünk vele tökéletesen tisztában, hogy az adott vállalati hierarchiában általában véve is milyen előmeneteli lehetőségek és lehetőségeink vannak, és mikor számíthatunk a kívánt pozíciók megüresedésére. A megbeszélésünk helyes időzítése kritikus tényező lehet a sikert illetően!
  2. Talán mondanunk sem kell, mindig törekedjünk rá, hogy feletteseinkkel és kollégáinkkal pozitív, de minimum semleges viszonyt ápoljunk, ha pedig személyes problémáink merülnek fel valakivel – akár a főnökünkkel – kapcsolatban , mihamarabb tisztázzuk azokat. Nem túl szerencsés, ha ezek a konfliktusok a HR-es vagy a főnök szobájában, a nagy elhatározás napján kerülnek a felszínre. Ha sok a személyes félreértésünk, összetűzésünk, akkor hiába számítunk szorgalmas, jó munkaerőnek vezetőink szemében, magasabb pozíciót nem szívesen ajánlanak fel olyannak, aki nehezen jön ki a többiekkel.
  3. Ha nem létezne, akkor alakítsunk ki feletteseinkkel olyan teljesítményértékelő rendszert, amely alapján egyértelműen látszik mindkét fél számára, mik az elvárások a munkakörünket illetően, és milyen hatékonysággal vagyunk képesek megfelelni azoknak. Számszerűsítsük az eredményeket! Egy ilyen beszélgetés és az előléptetés során is magunkat kell eladnunk, a menedzsment pedig elsősorban a számokból ért (persze a pozitív attitűd is közel ilyen fontos lehet). Már csak az önértékelésünk miatt is, érjük el, hogy havonta, de minimum negyedévente rövid személyes értékelést tarthassunk feletteseinkkel akár a féléves/éves rendszer mellett. Manapság már ez sem elég, kérjünk azonnali visszajelzéseket feladatainkra is. Ne várjunk arra, hogy ez magától megy, a főnöknek nem a mi karrierünk menedzsmentjén van a fókusz. Az ilyen kezdeményezéseinkkel is ki lehet tűnni a többiek közül. Tudjuk meg, hol várnak tőlünk fejlődést, mi az, amiben erősnek számítunk, és eszerint fejlesszük magunkat.
  4. Vannak persze olyan cégek és pozíciók, ahol a teljesítmény szerepe kisebb, és sokkal inkább a személyes kapcsolatok, a kommunikációs készség, a munkahelyi intelligencia számít. Ismerjük fel, milyen a cégünk, és melyek a mi erősségeink. Ha a jópofizás és a kapcsolatépítés az erősségünk, akkor egy olyan cégnél, ahol a teljesítmény számít igazán, előbb-utóbb rosszul fogjuk érezni magunkat, és fordítva is. Amikor látjuk, hogy nálunk kevésbé tehetséges kollégák jutnak előre, mert jól mozognak a szervezetben, az nagyon frusztráló tud lenni.
  5. Erősítsük azt a képet magunkról, ami az adott pozíció betöltéséhez szükséges. Ha például több embert kell majd vezetni, akkor hitessük el, hogy voltak már olyan sikeres projektjeink, amikor a hagyományos hierarchiákon túl, akár egy ad hoc mátrix szervezetben sikeresen menedzseltünk projektet. Ha a pozícióban a precíz projektmenedzsment számít leginkább, akkor legyen a döntéshozók tudatában pár olyan akció, amelyet már sikeresen megoldottál.
  6. Végül pedig alakítsunk ki olyan viselkedésmintákat és kommunikációs mintákat, amelyek már jelzik, hogy egy lépéssel előrébb járunk. Legyen szakmai és emberi témánk azzal a vezetői szinttel, ahova kerülni szeretnénk. Ha a liftben találkozunk egy vezetőnkkel, akkor egyenrangú partnerként tudjunk vele kommunikálni a tisztelet megadása mellett.

Minél következetesebbek vagyunk ezekben, annál egyszerűbb lesz megvitatni elképzelésinket a nagy napon, az előléptetés pedig magától értetődően fog bekövetkezni egy hatékonyan menedzselt önfejlesztő folyamat eredményeként. Sok sikert hozzá!