A Work Force Kft. 20 éves logója.

Vállalati bástya, avagy a HR szerepe 2024-ben

Vállalati bástya, avagy a HR szerepe 2024-ben

Átalakulóban a piac

Az instabil gazdasági környezet hatására a nagyobb és kisebb cégek is meginogtak. Folyamatosan és dinamikusan változó piaci vákuumban vagyunk, aminek köszönhetően a HR is folyamatos átalakuláson megy keresztül. Mindezek ellenére a cégek felismerték, hogy struktúra váltásra van szükség és lehetőségeikhez mérten igyekeznek biztosítani a cégek fennmaradását. A nagyobb vállalatok elsősorban fizikai területen eszközöltek leépítést, míg a szellemi területeken épp a stabilitásra törekszenek. Ennek megalapozása érdekében a humán erőforrás menedzsment területeit igyeksznek előtérbe helyezni létrehozva ezáltal egy szakértői réteget, akik a későbbiekben a munkavállalók megtartására és a cégek stabilizálására tudjak fektetni a hangsúlyt.

HR-es toborzás, indul!

A 2023 év végi és 2024 év eleji időszakban a cégek nagy mennyiségben hirdethettek meg HR szakemberek számára munkaköröket több okból is. Az elsődleges ok a gazdasági stabilizáció. Azt gondolom, hogy jelenleg minden cég az aranyközépútra törekszik annak érdekében, hogy hosszú távon képesek legyenek fenntartani a szervezeti jólétet. Nagyon sok cégnél átszervezés történik, aminek köszönhetően stratégiai lépéseket kell eszközölni az emberi erőforrás területén. Ezek a folyamatok a vállalati céloknak megfelelően változtathatják meg az HR igényeket, ami új pozíciók létrehozását vagy meglévők átalakítását eredményezhetik. Korábban a cégek többségénél a HR egy kézben működött, ám a megnövekedett igények és a feladatok nagysága azt eredményezte, hogy még több szakemberre van szükség HR területen. Ezen túlmenően a vállalatok egyre inkább felismerik a tehetséggazdálkodás stratégiai jelentőségét. Az ilyen jellegű felfogás változásai, azaz a tehetség megtalálására, fejlesztésére és megtartására irányuló igények növekedése, további HR szakemberek alkalmazását indokolhatja. Sok esetben a digitalizáció is hatást gyakorol a HR folyamatokra. Az új technológiai eszközök bevezetése vagy az olyan digitális megoldások implementálása, mint az AI-alapú HR szoftverek, új készségeket igényelhetnek, ami új munkakörök megjelenését vonhatja maga után.

Tudás és élmény alapú HR

A gazdasági és munkaerő-piaci változásai paradigma váltást eredményeztek a HR területen dolgozó munkavállalók gondolkodásában. Aki eddig nem volt nyitott új lehetőségekre az mára elérhetővé vált a munkaerőpiacon, vagy épp nem zárkózik el olyan mértékben ahogyan azt eddig tette. A különböző felületeken (Profession, Linkedin) dinamikusan növekszik az elérhető álláskeresők száma HR területre fókuszálva. Az elmúlt években a HR folyamatosan változott. A digitalizáció és a technológia előtérbe kerülésével a szakembereknek képesnek kellett lennie adaptálódni a változásokhoz. Manapság a vállalatok elvárják a munkavállalóktól HR területen, hogy innovációt vigyenek a folyamataikba, ezzel segítve és könnyítve a mindennapi munkafolyamatokat. Az elmúlt években az élménycentrikus HR megközelítés tovább erősödött. A szervezeti jólétre való fókuszálás (beleértve a munkavállalói élményeket és az ügyfélélményeket is) előtérbe került, és az HR szakembereknek szerepet kellett vállalniuk a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség növelésében.

Új kihívások és diversity

2023-ra kulcs szerepet kapott a diverzitás a munkahelyeken. A munkahelyi sokszínűség és a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása újító szemléletet követelt meg a szakmában. Az egyes területeken jelenlévő munkaerőhiányra megoldást nyújtott ezen munkavállalóknak a szervezetbe történő implementálása, ám a szakértői szerepkörben fellelhető munkaerőhiány is stratégiai szemléletváltást követelt, melynek következtében a tehetséggondozás felé terelődött a hangsúly az új munkavállalók felvétele helyett.

Tapasztalatom szerint, az elmúlt évek folyamatos változásai és a jelen instabil gazdasági környezet hatására olyan munkahelyet szeretnének találni a mai munkaerőpiac HR szakértői, ahol az instabil gazdasági környezet ellenére is stabilitás veszi őket körül, illetve ahol teret kaphatnak a szakmai kiteljesedésre is. Közel 100 olyan szakemberrel sikerült az elmúlt évben interjút készítenünk, akik a folyamatos változások hatására keresik azt a munkahelyet, amely a szakmai és személyes céloknak egyaránt megfelel, ahol kiemelkedően fontosak az emberközpontú megközelítések, a fejlődési lehetőségek és összességében pozitív a munkakörnyezet.

Erdei Bianka

Team Leader - Szellemi közvetítési üzletág

Ezekkel a gondolatokkal a szellemi közvetítési csapatunk vezetője, tökéletesen megfogalmazta célunkat:

A komplex kvalitásokkal és igényekkel rendelkező HR-eseket, HR vezetőket a lehető legmagasabb szintű pozíciókba helyezzük el és segítsük őket az álom munkahelyük megtalálásában.