A Work Force Kft. 20 éves logója.

A MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐ CÉGEK SZERINT NAGYOBB A HAJTÁS, MINT A COVID ELŐTT VOLT

Interjú cégvezetőnkkel, Czellecz Zoltánnal a Budapest Business Journal Market Talk rovatában.

„Miközben a vállalkozások a koronavírus-járvány idején a fennmaradásért küzdöttek, sokak első lépése az volt, hogy először a kölcsönzött munkavállalókat bocsátották el, és a lehető leghosszabb ideig ragaszkodtak a saját állományi dolgozóikhoz (akik megtalálásába több energiát fektettek). Ennek hatására tehetséges munkavállalók százaival árasztották el a munkaerőpiacot. Amióta a gazdaság elkezdett helyreállni, a munkaerőhiány visszatért. A szektor vezető szereplői közül néhányan a Budapest Business Journal-nek mesélnek azokról a legfontosabb tényezőkről, amelyek mozgásban tartják a munkaerőpiacot.”

BBJ: Hogyan változott a kölcsönzött munkaerő iránti kereslet a piacon az elmúlt években?

A szolgáltatásaink iránti kereslet évről évre folyamatosan növekszik, lezárva a COVID-19 időszak visszaesését. Ezen a jelölt vezérelt piacon a munkáltatók számára legfontosabb képesség az, hogy beazonosítsák és bevonzzák a megfelelő tehetségeket; a foglalkoztatás formája másodlagos.

BBJ: Mely iparágakban, illetve ágazatokban növekedett a kölcsönzött munkavállalók iránti kereslet, és miért?

Az autóipar és az elektronikai szektor, valamint egyes feldolgozóipari szegmensek jelentős növekedést tapasztaltak a zöldmezős beruházások és a termelés bővítése révén. Ezeken a területeken nagy a kereslet a munkavállalók iránt. Az újonnan alapított vállalkozások gyakran nem rendelkeznek helyi toborzási szakértelemmel.

BBJ: Hogyan hatott a pandémia a kölcsönzött munkavállalók piacára, és milyen változásokat tapasztaltak a keresletben vagy a betöltött pozíciók típusaiban?

Azt tapasztaltuk, hogy a szolgáltatásaink iránti kereslet meghaladta a világjárvány előtti időszakét. Ezt a piaci tendenciát elsősorban olyan hosszú távú tényezők vezérlik, mint a népesség elöregedése, a munkaerő képzettsége és a munkáltatói követelmények közötti eltérés, valamint az aktív munkaerő továbbképzésének elmaradása. Következésképpen azt a növekvő tendenciát figyeltük meg, hogy a munkáltatók az APAC [ázsiai-csendes-óceáni] régióból szereznek jelölteket, kihasználva a rendkívül versenyképes technikai és nyelvi készségekkel rendelkező hatalmas tehetségbázist.

BBJ: Milyen előnyei vannak a munkaerő-kölcsönző vállalatok igénybevételének a munkáltatók és az álláskeresők számára, és hogyan viszonyulnak ezek az előnyök más munkaerőpiaci megoldásokhoz?

Szűkítsük le a kört a minősített munkaerő-kölcsönző ügynökségek igénybevételének előnyeire. A (helyi és nemzetközi) jelöltek legszélesebb köréhez való hozzáférésen túl az akkreditált státusz biztonságérzetet kínál a kölcsönbe vevő vállalatok számára az együttműködés során. Magas szintű professzionalizmust garantál számukra, és a vagyoni biztosíték egy különleges biztonsági hálót nyújt a működés ezen kritikus területén. 

Köszönjük, hogy elolvastad blogcikkünket. Ha többet szeretnél megtudni a piacról, kövess minket LinkedIn-en is.

Forrás: Budapest Business Journal