A Work Force Kft. 20 éves logója.

Mennyit számít az önéletrajz?

A legnagyobb tanulság neked, mint álláskeresőnek, hogy a jó CV elengedhetetlen a sikeres álláskereséshez. Ahhoz, hogy megértsd miért, a következő folyamatot kell megismerned: mikor egy szakember először rápillant az önéletrajzodra körülbelül 15, maximum 30 másodperc alatt eldönti, hogy érdemes-e tovább vinni a profilod. Amennyiben úgy dönt, hogy érdemes, úgy további 2-3 perc alatt dönti el, hogy felhívjon-e. A telefonhívás még korántsem jelent semmi biztosat, csupán annak a jele, hogy elindulhatsz, mint álláskereső a kiválasztási folyamatban.

A megfelelő tartalom mellett az önéletrajzodnak a designja is befolyásolja az első másodperceket. Egy logikusan tagolt, átlátható CV növeli az esélyét annak, hogy a döntéshozó szakemberek egyből megtalálják, amit keresnek.

Hogyan készítsd el az önéletrajzodat?

  • A tagoltság mellett az összkép is fontos. Egymáshoz illő, harmonikus színek és betűtípusok használatával egy kellemes, igényes hatást érhetsz el.
  • Ide tartozik még a profilkép minősége is. Felejtsd el a tablóképeket és a házi állatoddal készült fotókat is. Használj jó minőségű, profi, de nem túlságosan beállított profilképeket.
  • Tartsd észben, hogy bármilyen jó szakmai háttérrel is rendelkezel, ha nincs egy jó marketing anyagod, azaz egy profi önéletrajzod, akkor könnyen lehet, hogy hozzád illő, remek lehetőségekről maradsz le az álláskeresés során.
  • Egy oda nem illő fotó, helyesírási hibák vagy a rendezetlen bekezdések mind a precizitás, igényesség hiányát fogják kelteni a munkáltatóban.
Egy nő dokumentumot olvas fel három kollégájának.

Tökéletes pályázati anyaggal a kezedben felmerülhet a kérdés, hogy milyen pozíciókra jelentkezz. A szakértők szerint Bátran jelentkezhetsz olyan állásokra, ahol legalább 70-80 %-os egyezés van a szakmai háttereddel és a leírt feladatok, elvárások között. Ezt az arányt a legkönnyebben úgy tudod megállapítani, hogy megnézed a kiírt pozícióban az első 2-3 feladatot, és ha úgy gondolod, hogy eddigi tapasztalataid illeszkednek a megadottakhoz, akkor jelentkezhetsz.

Végül természetesen azt se felejtsd el, hogy egy tökéletesen összerakott önéletrajz sem garantálja, hogy tiéd lesz a munka így érdemes jól felkészülni minden eshetőségre és több lábon állni nem leragadni az első lehetőségnél. Jó munkakeresést! ?