A Work Force Kft. 20 éves logója.

Mi fontos 2020-ban a dolgozóknak?

Mindannyian tapasztaljuk, hogy ma már nem csak az a fontos, ha bemegyünk dolgozni, hogy megkapjuk a fizetésünket és „túléljük” a munkaidőt, hanem az is, hogy milyen környezetben töltjük el azt. A munkáltatóknak olyan feltételeket is kell biztosítaniuk a dolgozóik számára, amivel nem csak a munkájukat, de a hangulatukat, egészségüket is támogatni tudják.

És hogy miért van erre szükség?

Ha jól belegondolunk, amikor állásinterjúra megyünk, már akkor felmerül az, hogy milyen benyomást tesz ránk az adott hely, mit vált ki belőlünk. Ha valami negatívat tapasztalunk, akkor már az első pillanattól kezdve úgy érezhetjük, hogy ez a munkahely nem nekünk való. Bármennyire is tagadjuk, legtöbbször elsőre ítélünk.

Egy átlagos munkanap nem csak abból áll, hogy bemegyünk az irodába, dolgozunk, majd hazamegyünk. Közben iszunk egy kávét, váltunk pár szót a kollegáinkkal, vagy ebédszünetre megyünk. Egy átlag felnőtt életének közel 1/3-át tölti a munkahelyén, így, ha nem megfelelő a légkör, az hatással lehet a magánéletére, és az egészségügyi állapotára is.

Amivel talán a legsikeresebben lehet jó légkört teremteni, azok a különböző csapatépítő programok, például bowling, közös vacsora vagy kirándulás. Ez segít abban, hogy a dolgozók ne csak a munkahelyükön találkozzanak, és jobban meg tudják ismerni egymást a magánéletben is.

A munkáltatók egyre inkább keresik a pályakezdő fiatalokat, akiket szintén másképp kell megszólítani és megtartani is egy munkahelyen. Az Y- és Z-generáció számára már az a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön, jó kapcsolatuk legyen a kollégáikkal, és hogy modern, fiatalos környezetben dolgozhassanak. Legyen egy tér, ahol akár egy 10-15 percet nyugalomban tudnak lenni, vagy legyen egy éttermi, konyhai helyiség, ahol lehet nyugodtan étkezni, beszélgetni.

Ami pedig manapság a leginkább keresett feltétel, az a távmunka vagy home office, illetve a rugalmas munkaidő. Természetesen mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Vannak vállalatok, akik támogatják és vannak, akik pedig kifejezetten ellenzik, hogy a munkavállalóik éljenek ilyen lehetőségekkel. Azonban, ha a dolgozó úgy érezheti, hogy tud rendelkezni az idejéről, és nem csak kötelező fix munkaideje van, máris lelkesebben áll neki a munkájának. Talán a jövőben jobban elterjedhet, és nagyobb hangsúlyt kaphat ez a forma is.

Nem tűnik nagy dolognak, de mégis nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények legyenek a munkahelyen. Ilyen például a hőmérséklet, a fény, vagy a tisztaság. Ezek mind hozzájárulnak a munkahelyen töltött idő jó érzetéhez. A nagy ablakok, a zöld növények a szobákban otthonosabbá teszik a helyiségeket.

Egy férfi kéz, tollal a kezében éppen egy dokumentumot tölt ki.

Mit tehetünk azért, hogy a vállalatunk dolgozói elégedettek legyenek?

  • Szervezzünk programokat! Lehet ez akár szakmai coaching, ami segíti a dolgozók teljesítményét, vagy vállalati ötletbörze, ahol mindenki meg tudja osztani az ötleteit egymással az eredményesség érdekében. Rendezhetünk akár közös kirándulásokat, vagy utazásokat is.
  • Törődjünk az egészséggel! Szervezhetünk szűrővizsgálatokat, egészségfejlesztő programokat, illetve már kedvező áron biztosításokat is köthetünk a munkavállalók számára.
  • Vezessük be a sportot! A fizikai aktivitás növeli a teljesítményt, és jó hatással van a szellemi és testi egészségre is. Alakítsatok céges csapatot futóversenyre, vagy rendezzetek sport napokat, ahol együtt lehet mozogni.
  • Kellemes munkakörnyezet! Törekedjünk a pozitív légkörre és arra, hogy egy összetartó közösséget építsünk ki. Fontos a kiszámítható munkaidő, hogy meg lehessen teremteni a munka és magánélet közti egyensúlyt. Biztosítsunk étkezési lehetőséget, illetve egy nyugodt részt az irodában, ahol lehet telefonálni, vagy eltölteni kellemesen az ebédszünetet.
Hat lelkes munkatárs mosolyog.

Összegezve tehát, a világ felgyorsulásával, és a technika fejlődésével megváltoztak a dolgozói elvárások, szokások is. Felismertük, hogy a munkánk képezi az életünk nagy részét, és szükség van arra, hogy ezt az időt ne csak komor monotonitással, hanem jó hangulatban, és környezetben töltsük. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy aki jól érzi magát a munkahelyén, annak a teljesítménye is jobb.

Számodra milyen dolgok fontosak egy munkahelyen?