A Work Force Kft. 20 éves logója.

Elhelyezte 50 000-dik munkavállalóját a Work Force

Tombol a munkaerő-kölcsönzési láz
Elhelyezte 50 000-dik munkavállalóját a Work Force

Reneszánszát éli a munkaerő-kölcsönzés – a magyarok egyre mobilabbak, és egyre rugalmasabban viszonyulnak a munkavégzés földrajzi elhelyezkedéséhez is. Jól példázza mindezt, hogy a Work Force munkaerő-kölcsönző és közvetítő cég idén decemberben beléptette az ötvenezredik kölcsönzött munkavállalóját is, és a növekedés nem áll meg. De miért éri meg ez a munkavállalóknak és vállalatoknak?

Négy munkatárs pacsit ad egymásnak.

Csákvári Róbert ügyvezető igazgató gratulál az ötvenezredik kölcsönzött munkavállalónak, Almási Gábornak.

Valaha a legtöbb cégvezető csak vakarta a fejét a fluktuáció csökkentésén gondolkodva, de közülük sokan felfedezték maguknak a munkaerő-kölcsönzést. Ezzel nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók is jól járnak.

Közel 200 ezer magyar kölcsönzött munkaerő

Másfél évtized alatt több százmilliárd forintos iparággá duzzadt a munkaerő-kölcsönzés. Egyes adatok szerint a hazai munkavállalók 4,2-4,4 százaléka kölcsönzött munkaerő, ami megközelítőleg 180-200 ezer embert jelent. A nyugat-európai országokban már elterjedt forma sikerét eleinte talán annak köszönhette itthon is, hogy az álláshelyek így egyszerűbben feltölthetőek voltak. Ma már azonban sokkal komplexebb a cégek motivációja.

„A cégeknek nem kell toborzással, adminisztrációval, bérszámfejtéssel, be- és kiléptetéssel kapcsolatos feladatokkal foglalkozni, hiszen ezt mind elvégezzük helyettük. Ezáltal ők sokkal rugalmasabban tudnak a piac és a gazdaság változásaira reagálni vagy a szezonális igényekre koncentrálni. Mára több olyan partnerünk is van, akivel már 10 éve folytatunk gyümölcsöző együttműködést” – ecseteli Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója, aki itt nem áll meg. „Ügyfeleiknek cégekre szabott online exit interjúkat, vezetőknek szóló kommunikációs képzéseket, elégedettség felmérést is készítenek egy évben több alkalommal is, hogy a kilépési indokokat elemezve, megelőzhető legyen a felmondás.”

A munkavállalók szempontjából azért előnyös ez a foglalkoztatási forma, mivel mindig van munkájuk, akár rövidebb, akár hosszabb távra is tervezzenek. Azon munkavállalóink számára pedig, akik lakhelyükhöz közel nem tudnak elhelyezkedni, korszerű és színvonalas mobil szállásokat kínálunk, akár térítésmentesen. „Az sem ritka, hogy „lízingelt foglalkoztatásból” tartós munkaviszony alakul ki azzal, hogy a kimagasló teljesítményű munkavállalókat a kölcsönbe vevő cég állományba emeli” – teszi hozzá Csákvári Róbert, akinek ilyenkor az egyik szeme sír, a másik nevet. A Work Force főleg a termelő-, feldolgozó- és autóipar igényeit elégíti ki, de ezt a mintázatot láthatjuk országosan is, a kölcsönzött munkaerő négyötödét a feldolgozóiparban, ezen belül is leginkább a járműgyártásban alkalmazzák, ahol 2019-ben közel 10% a kölcsönzött munkaerő aránya.

A Work Force kettős jubileumot is ünnepel idén karácsony előtt: idén decemberben lépett be ugyanis a 15 éves múltra visszatekintő cég 50 ezredik munkavállalója. Ez az erős szám többek között annak is köszönhető, hogy a cégnek kiemelten fontos szlogenjéből adódóan a „Megfelelő embert a megfelelő helyre!” megtalálni. A szerencsés 50 ezredik kölcsönzött munkavállalójukat a cég jelképes plusz juttatással díjazta az ünnepek előtt.

„Nagyon jó érzés, hogy ilyen megbecsülésben van részem máris! Köszönöm a jutalmat, és elismerést, hálás vagyok érte!” – mondta Almási Gábor a díj átvételét követően.

Egy férfi díjat ad át egy szőke hajú nőnek.

Az ország egyik legnagyobb munkaerő kölcsönzőjévé avanzsált cég sikere munkatársaik szerint abban rejlik, hogy tökéletesen ki tudja szolgálni mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekeket is. Mivel sok információval rendelkeznek a piacról, hatékonyan tudják segíteni a cégeket, így azok gyorsan tudnak reagálni minden felmerülő igényre. Így volt rá példa, hogy adott ügyfélnél akár rövid időn belül 2-3 szorosára is képesek voltak növelni az állományt. De jól járnak a munkavállalók is, hiszen szervezetten tudják az érdekeiket és az igényeiket képviselni. Nem ritka, hogy egy-egy leépítés kapcsán a felszabaduló munkaerő állományt sikerül heteken belül elhelyezni más partnercégnél. Emellett a dolgozók minden esetben azt az információt kapják a kiválasztáskor is, ami ténylegesen vár rájuk a gyárban, így az elkötelezettség és bizalom már az első perctől kialakítható. A Work Force ráadásul segíti a munkavállalókat abban is, hogy rugalmasabb időbeosztással tudjanak dolgozni.

A munkaerő megszerzése azonban nem minden

Egy munkavállaló elvesztése anyagi és időveszteséggel jár. Elsősorban a cégvezetőkön múlik, milyen a munkahelyi márka megítélése és a munkavállalói élmény minősége, mennyiben tudnak vonzóbbak lenni a versenytársaknál. De hogyan tarthatjuk meg a jó munkaerőt? A paletta széles: a közvetlen vezetők képzésétől, a dolgozók elismerésétől és jutalmazásától kezdve a rugalmas munkaidőn, állásajánlói jutalmon és a családias légkör megteremtésén át a home office-ig bezárólag sok eszköz létezik. De a munkahelyi környezet vonzóvá és egyedivé tétele és a “wellbeing” megteremtése is egyre több cégvezető napirendjében szerepel már a fenntartható cégvezetési szemlélettel együtt. Utóbbiak különösen fontosak az Y és Z generáció számára, a mostanában munkaerőpiacra lépő fiataloknak pedig már teljesen más elvárásaik vannak, mint elődjeiknek.