A Work Force Kft. 20 éves logója.

Profi megoldások a munkaerőpiac változásaira

Nincsenek könnyű helyzetben a cégvezetők: noha a megfelelő munkaerő megszerzése és megtartása már amúgy is nehéz feladatot jelent, meg kell „küzdeniük” a munkavállalók egyre magasabb igényeivel is. Mi a megoldás? Hogyan lehet jól alkalmazkodni a HR piac átrendeződéséhez?

A sok helyen érzékelhető munkaerőhiány miatt a munkavállalók megszerzéséhez egyre kreatívabbnak kell lenni. Jelen helyzetben még inkább felértékelődnek a munkaerő-közvetítő és munkaerő-kölcsönző cégek, akik a megfelelő embert a megfelelő helyre képesek irányítani. Az országos lefedettségű WorkForce Kft., amely több mint 15 éve foglalkozik ezekkel a területekkel, tapasztalatainak, naprakész piaci ismeretének és szaktudásának köszönhetően olyan komplex megoldást biztosít, amellyel rövid időn belül képes reagálni az egész évben felmerülő és a szezonális munkaerőigényre is, legyen szó szellemi és fizikai munkáról.

A cég ráadásul több kutatást is végzett az elmúlt időben, így kiválóan ismeri a munkavállalói igényeket is, amellyel egyrészt könnyen tud munkaerőt biztosítani, másrészt tanácsot is tud adni ügyfeleinek. A Work Force mindemellett ráadásul outsourcing, rehabilitációs munka, illetve nyugdíjas munkaerő biztosítása kapcsán is számos tapasztalattal rendelkezik.

Mik is az igények?

A homeoffice tovább terjed: a technológiáknak köszönhetően ma már egyre többen dolgozhatnak otthon, kávézóban vagy akár egy másik országból. Hamarosan egyes fizikai termelésirányítói munkaköröket is el lehet látni otthonról, komputer segítségével.

A Work Force egy korábbi kutatása azt mutatja, hogy itthon a fiatalabbak 48%-a már csak olyan munkahelyet keres, ahol a távmunka vagy az otthoni munkavégzés megengedett, de az idősebb generáció is úgy gondolja, hogy vonzóvá tesz egy munkahelyet egy ilyen lehetőség. A Work Force-nál már régen érzékelik, hogy a hazai mobilitásban érdemi elmozdulás van, éppen ezért a mobilszállások rendszerének további erősítésével segítik ezt a folyamatot. Hogy sokan költöznének, arra egy nemrég készült kutatásuk is rámutat: az emberek 56%-a még sosem váltott várost munkahely miatt, bár 51% hajlandó lenne rá.

A gyárak mellett létesített boltok, étkezdék és egészségügyi szolgáltatások egyfajta mini városként és közösségként funkcionálnak. Ez a megoldás a fluktuáció is csökkenti. A határon túli toborzásra, amely szintén lehetőség a cégeknek a munkaerőhiányra, ma már szinte minden nagyvállalat nyitott, mivel a folyamat számukra nem túl komplikált.

A kölcsönző cég ugyanis szinte mindent átvállal, a teljes adminisztrációt, a bérszámfejtést, a TB ügyintézést, a szállásoltatást és az utaztatást is. Emellett anyanyelvi tolmácsot és a helyszínre kitelepült on site felügyeletet is biztosítanak igény esetén. A munkaerőt gyorsan be lehet állítani dolgozni.

A munkavállalói élmény szintén meghatározó: a fizetés mellett a munkaadóknak a belépés utáni teljes folyamatra, a képzésekre, a munkakörülményekre, a munkatársak fejlődési lehetőségeire és egyedi igényeire is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük, ha meg akarják tartani nehezen megszerzett csapattagjaikat.