Tények és tévhitek a munkaerő-kölcsönzés témában

munkaerő-kölcsönzés

Kedves Álláskereső!

Biztonságos és hosszú távú munkalehetőségek közül választhatnak megbízó partnereinknél, munkaerő-kölcsönzés formájában. Ehhez néhány hasznos információt szeretnénk eljuttatni Önöknek erről a foglalkoztatási formáról.

Tények a munkaerő-kölcsönzésről – Mit is jelent az, hogy munkaerő-kölcsönzés?

A munkavállaló a kölcsönbeadóval, vagyis a Work Force Kft-vel áll munkaviszonyban, vele köt munkaszerződést, tőle kapja havi bérét, de a munkavégzés a kölcsönbe vevő telephelyén, és az általa meghatározott módon történik. Az egyenlő elbánás elve alapján a kölcsönzött munkavállalók kezelése és bérezése ugyanazon elvek alapján kerül megállapításra, mint a kölcsönbe vevő saját, belsős munkavállalói esetében.

1. Munkabér

Téves az a rémhír, hogy a kölcsönző cég bármit is levon a fizetésből! A kölcsönző épp olyan munkáltató, mint bármely más cég. A munkabért ugyanazon feltételek szerint kapja a munkavállaló. Akik levonnak bármilyen összeget a bérből, nem munkaerő kölcsönző cégek, Ők brigádokat gyűjtenek alkalmi munkára – úgynevezett alvállalkozók.

2. Egyéb juttatások

A béren kívüli juttatások (utalványok, kártyák) szinte minden esetben ugyanúgy megilletik a kölcsönzött munkavállalót is. A munkába járás és egyéb szociális juttatások is ugyanazon feltételek mellett járnak. Azaz, a cégek saját munkavállalóihoz képest, nem kerül semmilyen extra költség levonásra semmilyen formában! Sőt, adott esetben például a munkába járás feltételei kedvezőbbek is lehetnek, ha a kölcsönző biztosítja azt.

3. A munkavállalás ideje

A munkaerő-kölcsönző általában hosszú távú, bejelentett munkaviszonyt kínál. Egyes esetekben rugalmas munkaszervezéssel lehetőség van úgy szervezni a mindennapokat, hogy az otthoni teendőkre is jusson kellő idő. Más esetekben a vállalatokkal megegyező beosztással vállalhat munkát. 

Akkor mi a különbség, miért is szükséges a kölcsönző cég?

A cégek saját érdekeiknek megfelelően alkalmazhatnak kölcsönzött munkaerőt. Egyrészt pénzügyi okok miatt, másrészt így olyan emberek közül választhatnak majd saját munkavállalót, akit nem kell betanítania, hiszen már dolgozott az adott munkakörben. A betanítás plusz költséget jelent a cégeknek, amit így megspórolhatnak.