Műanyag mentes július

Az idén is elindult a műanyag-mentes július, amely egy Ausztráliából indult nemzetközi kezdeményezés annak céljából, hogy csökkentsük a mindennapjainkban használt (főleg egyszer használt) műanyagok mennyiségét.

Mivel mindannyian különböző módon viszonyulunk a műanyagok használatához, ezért nincsen egységes recept arra, ki-hogyan kezdje (folytassa), azonban már az is érdekes és tanulságos lehet, ha  legalább egyszer végignézzük, mikor, mennyi műanyagot használunk egy átlagos napon és abból mennyi kerül a (szelektív) kukába.

Talán ismert, hogy a műanyagok környezetbe kerülése és felhalmozódása az egyik legnagyobb súlyú környezeti probléma napjainkban és ez ellen a műanyag-felhasználási lánc elején, azaz a műanyag termékek fel- nem-használásával, a fogyasztásunk csökkentésével lehet a leghatékonyabban tenni.

A Work Force és Job Force csapata már tegnap belevágott, hogy teljesítse a kihívást. Éppen ezért még egy játékot is elindítottunk. Arra buzdítunk mindenkit, hogy készítsen képeket, otthon, bevásárlásnál, kávézásnál, arról, hogyan sikerült elkerülni az egyszer használatos műanyagok használatát. 

Bevallom elég nehéz betartani, mert az irodából ebédért kiszaladva a kisboltban kizárólag műanyagban előrecsomagolt ételeket tudunk vásárolni. A zsemlét egy ideje már textil tasakban vásárolom, így a mai ebédem például saláta volt, zsemle és otthonról hozott gyümölcsleves, szigorúan befőttesüvegben, a salátát pedig a megvásárolt zöldségekből magam állítottam össze a konyhában. Szóval nagyon tudatos előre gondolkodással azért elhagyható a műanyagok nagy része!

Ha úgy gondolod, hogy jó dolog lehet kipróbálni a műanyag-csökkentés lehetőségeit, íme néhány tanács kezdőknek és haladóknak:

 • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
 • Kerüljük az “agyoncsomagolt” termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve…)
 • Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő  akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
 • Mondj nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha furán néznek, idővel megszokják- és te is.
 • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést) – ezek a csomagolások újra felhasználhatók vagy szelektív hasznosításuk egyszerűbb.
 • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
 • Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)
 • Mondj nemet a szívószálra – fesztivál szezon alatt is tehetsz a környezetedért.
 • Vidd magaddal a kulacsod-és persze legyen megtöltve! (legyen az vásárlás, séta, strand vagy akár mozi)
 • Ha kávét, ételt elvitelre kérnél, legyen saját újratölthető poharad, tárolód!
 • Kerüld az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!

Nálad is lesz műanyag-mentes július?