Hírek

Egyre több CEO-t rúgnak ki etikai okokból

Megduplázódott a menesztett vezetők száma, de vajon mit tehetnek a cégek, és ki a felelős?

 

A legfrissebb kutatások szerint az etikai okok miatt menesztett CEO-k száma világszerte rohamosan nő: az elmúlt öt évben az elbocsátások száma 36%-ra növekedett. Az etikai mulasztások kivizsgálását végző HR osztályok keze már a legmagasabb szintig is elér, és a felső vezetők egyre inkább felelősségre vonhatókká váltak.  De vajon megkérdőjelezhető a HR osztályok felelőssége, vagy tényleg a felsővezetők lettek megbízhatatlanok?

 

Világszintű növekedés

A 2016-os CEO Succes Study kutatása szerint az etikai mulasztás okán kirúgott vezetők száma globálisan 36%-kal növekedett az elmúlt öt évben. A kutatást végző cégek, a Success& és a PwC, a világ 2 500 legnagyobb cégét világították át, és etikai mulasztásként definiálták a botrányos, helytelen magatartást, a megvesztegetést, a szexuális indiszkréciót, csalást, bennfentes kereskedelmet, és az olyan gondatlanságot is, ami környezeti katasztrófához vezet. Miközben az USA-ban és Kanadában 1,6%-ról 3,3%-ra nőtt a munkavállalók etikai okokra visszavezethető elbocsátásának aránya, Nyugat-Európában ez az arány 4,2%-ról 5,9%-re, a BRIC országokban pedig (Brazília, Oroszország, India, Kína) 3,6%-ról 8,8%-ra nőtt. Per-Ola Karlsson, vezető kutató szerint azonban mindez nem azt jelenti, hogy az etikai kihágások száma nőtt volna meg, vagy a vállalatok viselkedése romlott volna, sőt, ellenkezőleg. A cégek és a HR osztályok kezdtek el sokkal nagyobb figyelmet fordítani, és nyomozni sokkal többet házon belül. A cégek egész egyszerűen sokkal magasabbra rakták a lécet vezetőiknek.

 

Milyen trendek vezettek az elbocsátás hullámhoz?

Karlsson az adatok elemzése után kijelentette, hogy az elmúlt 15 évben négy olyan trend is akadt, ami az igazgatóság, a befektetők, a kormány, a vásárlók és a média szemében felelősségre vonhatóbbá tette a cégvezetőket etikai szinten. A vezető kutató szerint a négy trend a következő:

1. Közvélemény

A nagyvállalatok megítélése a 2008-as világválság óta folyamatosan romlik. A 2017-es Edelman Trust Barometer szerint az emberek csupán 37%-a véli a CEO-kat megbízhatónak, míg ugyanez a szám tavaly 49% volt. Ez egyébként a 17 éve működő kutatás legalacsonyabb értéke.

2. Kormányzati beavatkozások és szabályzatok

A közvélemény megnövekedett elégedetlensége a cégek és cégvezetők felé a mindenkori kormányokat lépéskényszerbe hozta. Törvényekkel, szabályozással próbálták visszaszorítani az etikai mulasztások (főleg a pénzügyi eredetű csalások, korrupció, megvesztegetések, bennfentes kereskedelem) számát, így pl.: USA-ban sok cég leváltotta a vezetőjét, hogy alkalmazkodni tudjon a zero-tolerancia elvhez.

3. Üzleti alapú környezet

Egyre több cég működik, vagy próbál szélesebb, globális szinten működni. A magasabb etikai lécek megugrásához sokszor az egész vállalati kultúrát, vagy épp a vezetőséget kell lecserélnie az igazgatóságnak.

4 Digitális kommunikáció és a 24/7 kör

A Social media felületek, az e-mail rendszerek, és az okostelefonok napi használatának megnövekedése az etikai kockázatok növekedését is eredményezte. A cégvezetők egy-egy „hibára” könnyen ráfázhatnak, hiszen a kérdéses etikai mulasztások online könnyen és azonnal megoszthatóvá válnak. A CEO-k és top vezetők márpedig állandó rivalda fényben tetszelegnek, így a média általi veszélyeztetettségük is nagy. Egy apró hiba, egy etikailag megkérdőjelezhető lépés, és azonnal tele van velük a sajtó, a TV, a weboldalak.

 

Mit tehetnek a cégek ?

Gerald Maatman, a Seyfarth Shaw Chicago-i iroda ügyvédje szerint a leghatásosabb módja az etikai mulasztások miatti kirúgások elkerülésének, ha a CEO-k egy tökéletesen definiált és egységes szabályrendszerhez tudnának alkalmazkodni. „A viselkedési szabályzat totálisan érthető viselkedési normákat követel” - vallja az ügyvéd, ugyanis a vezetőknek egyszerű érvekre van szükségük, hogy bizonyíthassák a viselkedésüket, megfelelve az elvárásoknak. Így pedig a cégeknek is sokkal könnyebb dolguk volna, és könnyedén tisztázhatnák magukat anélkül, hogy elbocsátanák a cégvezetőt.